Strikkefasthed for begyndere.
I alle vores opskrifter anbefaler vi at der laves en strikkeprøve først. Er du nybegynder lyder det svært, men det er slet ikke så kompliceret. Strikkeprøven er vigtig fordi nogen strikker stramt og andre meget løst. Strikker du og jeg med samme garn på en rundpind 4, kan vores strikkeprøver alligevel blive meget forskellige størrelser. På den måde kan en sweater, strikket i samme garn og på samme pind, blive flere numre større, eller mindre, end ønsket. Derfor laver vi strikkeprøver.
Hvordan laver jeg strikkeprøven?
En opskriften angiver altid en strikkefasthed og en pindestørrelse. I dette eksempel er der:
16 masker/26 pinde på 10 cm. Det betyder, at hvis du strikker en lap på 10 cm, skal der være 16 masker vandret og 26 masker lodret.
Du kan tale med den butik du køber garn hos, hvilken strikkefasthed opskriften angiver, så hjælper de dig til garnalternativer.
Nu kan du strikke prøven.
De første og sidste 4 rækker strikkes ret på begge sider, som her, det samme gælder de tre første og tre sidste masker. Det laver en tyk kant, så strikken ikke ruller. Prøven strikkes 14-15 cm høj og bred. På den måde er der plads til at måle de 10 cm i midten.
Hvordan vasker og blokker jeg strikkeprøven?
Når du har strikket prøven skal den vaskes i max 30 grader varmt vand, med uldvaskemiddel. Rør så lidt ved den som muligt, læg den på et tørt håndklæde og pres vandet blidt ud.
Nu kan du vælge to ting. du kan blokke strikkeprøven, eller blot lade den tørre på håndklædet. At blokke betyder at du spænder din strikkeprøve ud på en flad skummåtte eller tykt pap, trækker i prøven, og sætter nåle i, for at opnå f.eks. 16 masker på 26 pinde. Når strikkeprøven er helt tør, kan du måle den.
Sådan tælles maskerne.
Nu er strikkeprøven tør og du ligger den på et bord. Læg en masketæller eller to linealer, som vist på billedet.
Maskerne tælles først. De tælles på den vandrette lineal. Du hra nemlig strikket stolper i din retstrik og det er dem der skal tælles. Tæl hver stolpe, dem der her er cirkler om, og i denne strikkeprøve er der 16 masker, efter vask og blok.
Sådan tælles pindene.
Pindene tælles ved den lodrette lineal.Når du strikker kommer der rækker. Når du strikker rundt på en sweater eller frem og tilbage på en cardigan, vil der komme flere og flere rækker. Du kan tælle hver række, dem der her er cirkler om, og i denne strikkeprøve er der 26 masker, efter vask og blok.
Du har nu en strikkeprøve der lyder:
16 masker på 26 pinde = 10 cm. (fordi strikkeprøver altid måles over 10 cm)
Hvad gør jeg hvis jeg har for mange masker?
Har du for mange masker på 10 cm, måske 18-20 masker i stedet for de 16 masker, så skal du vælge en strikkepind, der er 0,5 eller 1 mm tykkere. De tykkere pinde gør at maskerne fylder mere.
Hvad gør jeg hvis jeg har for lidt masker?
Har du for lidt masker på 10 cm, måske 12-14 masker i stedet for de 16, så skal du vælge en strikkepind, der er 0,5 eller 1 mm mindre. De tyndere pinde gør at maskerne fylder mindre.
Når du har talt masker og pinde på 10 cm, på din strikkeprøve, og ramt den rigtige strikkefasthed, så kan du begynde at strikke din nye sweater, cardigan, hue eller hvad du ønsker. God strikkelyst.
Strikkefasthed for øvede.
Har du været i stikkegamet længe, så ved du allerede hvor vigtige strikkeprøverne er. Dem der sidder og designer strikkeopskrifterne er fuldstændig afhængige af at anvende matematikken bag. Det er på den måde størrelserne udregnes og der er mange udregninger der skal være styr på. Strikker vi f.eks. oppefra og ned skal halsribben have et må i alle tilbudte størrelser. Brystvidden, taljemål, hoftemål og ærmeomkreds skal også udregnes. Det lyder måske meget omfattende, men når du først har fanget idéen, så er det så let som en cykeltur.
Lad os tage et eksempel på hvordan du kan lege med strikkefastheden. På den måde kan du selv omdanne strikkefastheden, til dine egne strikkeprojekter.
I vores Moondreams sweater er strikkefastheden 21m/28p=10 cm. Hvis du ikke er helt sikker på hvad det betyder, skal du gå op i toppen og læse afsnittet, før dette.
Strikkefastheden udregnes.
Dem der laver strikkeopskrifterne anvender nogle basismål på kroppen. Lad os tage et eksempel med størrelse M, på Moondreams sweater. Vi anvender Lana gatto VIP.
Halsribben skal i str. M være 59 cm. Hver maske fylder x antal cm og vi skal lave et regnestykke på, hvor mange masker vi så skal slå op.
Hos os starter vi altid med at regne ud hvor mange cm 10 masker udgør.
10 masker : 21 (strikkefastheden) x 10 cm.
Dvs, 10:21×10 = 4,7 cm. 10 masker måler 4,7 cm. Vi skal bruge 59 cm, og regner os frem til at det er 124 masker.
124 masker : 21 (strikkefastheden) x 10 cm.
Dvs. 124:21 x 10 = 124 masker der skal slås op.
Omregning af strikkefastheden.
Vil du gerne anvende tykkere garn?
Så kan du også det. Du skal blot være opmærksom på, at mønstre bliver meget kompakte og det ikke altid klæder strikken.
Du ved at halsribben skal være 59 cm. Lad os sige at du har valgt et garn der har en strikkefasthed på: 16m/26 pinde. Regnestykket ser nu således ud:
10 masker : 16 (strikkefastheden= x 10 cm.
10:16×10 = fylder 6,25 cm.
95 masker : 16 x 10 = 59 masker der skal slås op, 166 masker : 28 x 10 = masker der skal slås op, for at ramme de 59 cm i halsribben.
Vil du gerne anvende tyndere garn?
Du ved at halsribben skal være 59 cm. Lad os sige at du har valgt et garn der har en strikkefasthed på: 28m/30 pinde. Regnestykket ser nu således ud:
10 masker : 28 x 10 cm = fylder 3,5 cm.
166 masker : 28 x 10 = masker der skal slås op, for at ramme de 59 cm i halsribben.
Hele vejen igennem regnestykkerne anvendes der altså tre tal.
- Antal masker.
- divideret med strikkefastheden.
- gange 10 cm.
Vi håber det giver mening. Ellers er du velkommen til at kontakte os.
Mvh. Knitting for deux.